2018 HFL, Div1, és Div2 döntők 2/2

Vasárnap rendezték a Divízió I. döntőjét szombaton Szombathelyen.

Szombathely Crushers – Szekszárd Badbones

A Crushers tavaly is döntős lett, csak a Div 2-ben, ahol alul maradt a Nyíregyháza Tigers-szel szemben. Ennek ellenére jól tették, hogy feljebb léptek. Nem csak azért, mert az alapszakaszban hatból hatot nyertek, hanem, mert ebből négyszer nullázták ellenfelüket. Ilyen védelem mellett nem meglepő, hogy aranyra hajtanak. A Badbones is Div2-ben szerepelt tavaly, ők az elődöntőben estek ki, de a feljebb lépés náluk is indokolt volt. A Gorillaz 2. számú csapata 4 győzelem mellett 2 vereséggel derekasan helyt állt az idényben és joggal jutott el a döntőig.

Az első negyedben mindössze három pont született, mégpedig a Crushers jutott mezőnygól távolságra, igaz nem volt közel. Ennek ellenére Horváth Balázs rúgása sikeres volt, így  a zúzók magukhoz ragadták a vezetést. (3-0) A második negyedben a Crushers kezdte elkapni a fonalat, de hiába jöttek a yardok, az offense csak nem tudott pontokat feltenni a táblára. Ezt a védelem megelégelte és egy interception után a rosszcsontok 1 yardosáig vitték a játékszert. Innen pedig Baranyai Bence irányító maga jutott be a végzónába és az extra pontot is berúgták. (10-0) Összekapta magát a Badbones és sikerült szépíteni a szünet előtt. Jeszenszki Dávid passzolt Farkas Máténak az endzone-ba és Beretka József berúgta az extrát. (10-7)

A harmadik játékrészben megint a védelmek erőltették rá akaratukat az ellenfelükre és nem engedett pontot sem a Szombathely, sem a Szekszárd. A negyedik negyed első drivejában a Crushers inkább hátrafelé haladt, de harmadik kísérletre egy jó 20 yardos passzal sikerült 4 yardra megközelíteni a first downt a Badbones térfelén. A hazai edzői stáb minden bizonnyal nézte az idei Super Bowlt és megihlette őket a Phily agresszív támadó sémája, ezért nem akartak puntolni, a saját kezükbe akarták venni a sorsukat, így hát felálltak negyedik kísérletre. Ez a play történetesen annyira jól sikerült, hogy a first down helyett Májer László középső futással egészen a célterületig nyargalt és növelte előnyét, ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozva a vendég csapatot. (17-7) Ezt követően már csak egy feladata volt a zöld mezeseknek, védekezni, amit sikerrel végre is hajtottak, több pont nem esett a mérkőzésen. A Szombathely Crushers megszerezte a Divízió I. bajnoki címét.

Szombathely Crushers – Szekszárd Badbones 17-7

Fotók: Bonyhádi Zoltán

Szintén szombaton játszották a Div2 döntőjét is, ami Egerben került megrendezésre.

 Eger Heroes – Dabas Sparks

Az év elején sokan hihették azt, hogy elírás történt. A Heroes div2-ben?? Bizony. Nem indított saját Junior csapatot, és ez a HFL-ben való részvétel egyik kitétele. Így hát nagyon nem lepett meg senkit, hogy a HFL edzett játékosokkal és szezon előtt/közben sok tehetséges újonc beépítésével egészen a döntőig jutottak mindössze egy vereséggel, igenám, de ez az egy vereség pont attól a Dabas Sparks-tól jött, akik szintén döntősök lettek. A Sparks már most történelmet írt első nagypályás döntőbe jutásával. Lehengerlő teljesítményt nyújtottak és mindezt úgy, hogy az első számú, a HFL-ben is játszó futójuk lesérült a 4. játékhéten. A futójáték hattérbe szorulásával sem estek kétségbe. Passzoltak. De azt mesteri szinten még a Heroest is a remek passzjátékukkal verték el az év egyik legjobb alapszakasz meccsén. Egyetlen vereségüket a Rebels Oldboys ellen szerezték, de az elődöntőben azért revansot vettek és döntősök lettek.

Az időjárás ismét szeszélyes volt Egerben. Az első félidőt kánikula, eső, szél és egy kis jég is tarkította. Pont nélkül fordultak a csapatok a masodik negyedre. A Sparks magabiztosan kezdett és a már szokásosnak mondható Strupka AndrásKis-Prumik Attila duó kezdte meg a pontgyártást. (0-7) Döcögős kezdés után sikerült egyenlítenie a Heroesnak, Vakarcs Gergő folytatta ámokfutásait ezúttal 6 pontért. (7-7) Ám a Sparks a bajnoki címért jött Egerbe és megint magához ragadta a vezetést ismét a Strupka-Kis-Prumik páros juttatta előnyhöz a Dabast. Ráadásul lélektani előnyhöz is jutottak, mikor a félidő vége előtt nem sokkal egy fumble-t is sikerült kierőszakolniuk és megszerezték a támadás jogát. (7-14) A hazaiak érezték ennek a súlyát és a védelem még mezőnygól távon kívül tudta tartani a szikrákat. 8 másodperccel a félidő vége előtt Bíró Tibor mérnöki pontosságú fly-t dobott, Bleszity Eriknek, aki az elkapott zsugával befutott a végzónába anélkül, hogy földre vitték volna. (14-14)

Fotó: Lénárt Márton

A harmadik negyedben átkerült a lélektani előny a hősökhöz egy Kádár Zoltán pick-6 által, bár Erhard Jokhel extráját ezúttal blokkolták. (20-14) Mit sem számított ez a Heroesnak, egy sikeres védekezést követően ismét Vakarcs növelte csapata elönyét, ezúttal jó volt az extra is. (27-14) A szikráknak megoldást kellett találni a helyzetre és sikerült is nekik. Rögtön húztak egy trükkös visszahordást és annyira eladták, hogy Vass Roland teljesen egyedül futhatott be a célterületre. Kihagyott extrából a Sparksnak is jutott, Bíró Krisztián rúgását blokkolták, de az olyan szerencsésen/szerencsétlenül pattant, hogy Petrény Norbert vissza is szaladt vele két pontért. (29-20) A negyedik negyedben már szinte végig a Heroes diktált. Először Joó Richárd futott az endzoneba, majd újra a Bíró-Bleszity duó írt fel pontokat és döntötte el a mérkőzés kimenetelét.

 Eger Heroes – Dabas Sparks 42-20

Fotó: Fotohozman

Licitszabályzat:
Licit lejárta: Ha a licit például 20:00-kor jár le, akkor az utolsó érvényes licit 19:59:59-kor lehet. Ha az óra 20:00-át mutat a bejegyzésnél akkor az a licit már nem érvényes.
5 perces szabály: Ha a licit lejárta előtt az utolsó 5 percben érkezik licit (a fenti példánál maradva 19:55:00-kor), akkor automatikusan meghosszabbodik 5 perccel. Ha a hosszabbításban is érkezik új licit akkor újabb 5 perces hosszabbítás jön egészen addig amig el nem telik 5 perc úgy hogy már senki nem licitál.